ADVERT

Sunday, November 24, 2013

saya sokong cuti umum jumaat dan sabtu



Saya berpendapat cuti hari jumaat ini ada manfaatnya. Mudah bagi kaum adam menyiapkan diri ke masjid untuk solat jumaat. Tak perlu terburu buru untuk lunch dan tak perlu juga terburu buru meninggalkan masjid sesudah solat sampai tak sempat nak tunggu imam baca doa sebab rushing nak masuk office semula.

Itu yang jenis tak suka mengular. Yang suka mengular sudah pasti menggunakan alasan nak ke masjid untuk keluar office awal dan masuk lambat sekaligus mengurangkan produktiviti pekerja pada hari tersebut.

Kalau perlu mengundi untuk menentukan peratusan yang bersetuju atau tidak bersetuju samada cuti hari jumaat perlu dilaksanakan atau tidak, sudah pasti undi saya untuk bersetuju.

Pendapat saya lah, pendapat orang lain saya tak tahu.



28 comments:

nae nematoda said...

memang setuju sangat kalau ari jumaat n sabtu merupakan cuti umum....macam kt kelantan , terengganu n kedah

EH - Ekslamasi Holistik said...

Akan menikmati cuti hari jumaat & sabtu thn dpn...Heheeee

Faarihin said...

Setuju sesangat. Kan bagus satu negara buat macam ni. Barulah namanya satu Malaysia. Heh.

Tinta Lana said...

Salam.

Saya setuju, sebab memudahkan kaum Adam untuk beribadat dengan tenang.

faaizz d. zul said...

(Y)!

sistem cuti 20 tahun dahulu, dikembalikan. jyeah!

Wan Ahmad Izudean said...

saya pun sokong!

whitecappuccino said...

mcm kat tempat akakla..sokong sgt2.

whitecappuccino said...

mcm kat tempat akakla..sokong sgt2.

Nick Nashram said...

tahun ni byk p sek ari jumaat pakai baju melayu..siap bersampin lg..pasne x merasa dah..haha.pe pun sokong wat cuti ari jumaat sabtu.

zaza zehra said...

satu tindakan yg bagus kan.. :)

Azlan Strider said...

saya pun setuju kalau ditukarkan cuti pada jumaat dan sabtu..at least time beribadat kat masjid kita rasa fresh sbb datang masjid dari rumah..

Regards,
-Strider-

Daniel Hakim said...

Aku setuju sbb x rush sgt..tp aku rasa kaum hawa mungkin terpaksa tangguh hari beli kasut mereka ke hari sabtu...rehat sejam xsempt pergi sogo maa..aaaaaaahahahahahahaha.

eita said...

memang setuju sangat2 kan...kat tganu memang dah cuti jumaat sabtu..

Wadi AR said...

aku sokong juga bang

teh ramuan said...

saya sejak kecil cuti hari jumaat di kelantan
3 tahun di KL dan 6 tahun di sarawak
tak seronok bila tidak bercuti hari jumaat

syafiqakarim said...

tiap benda bersebab kan.
cuti jumaat pun bersebab.
power bang power.

elly nadyra said...

Setuju gak. Senang nk bwk anak2 solat jumaat.

t.a.t.a said...

setuju!!!

mengelakkan gue sakit hati bila teknisen keluar awal nak mengular.

4feet8 said...

ya..pun sokong juga.. ;)

intanfirdaus247 said...

setuju! saya zaman sekolah memang di kedah...sebab org kedah..jadi memang best kalau cuti hari Jumaat...pi semayang Jumaat pon dengan keadaan yang tenang..tak perlu terkocoh-kocoh..kalau boleh biar seluruh Malaysia cuti Jumaat

APAN said...

aku rasa majoriti pun akan setuju...terserah atas sultan negeri masing2 plak la. x pun pihak kerajaan. cambes lak tngk johor isytihar cuti jumaat...tu baru betul...

veesandy said...

hari Jumaat tu seeloknya utk banyakkan beribadah ...

Myra Jay said...

Setuju jugak..

tp macam kat Penang susah la kot dah DAP pegang 2 penggal..hohooo

Sylarius Yusof said...

Cuti Jumaat ni ada baiknya juga. Lagipun, kat ofis-ofis ni selalunya lepas Jumaat tu dah macam tak kerja dah. Semua dah santai-santai je nak cuti. Hehe

Daddy Ziyyad said...

Kalau lambat jugak pi masjid, kita usung depa naik van jenazah...hahaha

Khai faiz said...

kannn!!!... sama ngan aku

Pha Is said...

saya pun setuju..

Alyn Roslan said...

ia sepatutnya dilaksanakan..kena tengok other side juga..kelebihan dia..kaum adam boleh solat jumaat dengan lebih tenang, lebih suci dan tak perlu tergesa2..