ADVERTHOLOGY

Wednesday, May 16, 2018

Puasa yang bagaimana yang dimahukan?


Selamat berpuasa kepada semua rakan rakan / pembaca blog ini.

Semoga dapat berpuasa dengan sebenar benar definasi puasa. Semoga puasa tahun ini lebih baik dan lebih hebat amalannya berbanding tahun yang lepas lepas.


Selain menahan diri dari lapar dan dahaga yang membatalkan puasa, pung pang pung pang benda lagho di media sosial juga mampu mengurangkan pahala puasa.


Sekadar memberi ucapan dan peringatan.







Tuesday, May 1, 2018

4 hari di Pulau Perhentian


7 jam perjalanan dengan kereta dari Bandar Enstek ke Jeti Kuala Besut.

50 minit naik bot dari Jeti Kuala Besut ke Pulau Perhentian Kecil.

4 hari 3 malam di Pulau.

Memang sangat berbaloi. Cantik tempatnya. Mesra sapaan orangnya. Alhamdulillah dipermudahkan segala urusan pergi, balik dan semasa di pulau.

Ada sikit sikit ambil gambar buat kenangan tapi sebab tengah guna Ipad ni memang leceh nak upload gambar. Kalau nak tengok boleh jengah Instagram.

Sedikit perkongsian info kepada yang memerlukan. Sebab sebelum pergi ni pun saya memang sibuk google  baca info/pengalaman orang pergi Pulau.

  • Tambang pergi dan balik bot dari Jeti Kuala Besut ke Pulau Perhentian ialah RM70. Separuh harga bagi kanak kanak.
  • Parking disediakan di Kawasan berdekatan Jeti. RM10 sehari. InsyaAllah selamat.
  • Big Island Snorkeling dan Baby Island Snorkeling adalah aktiviti snorkeling utama. Setiap tour singgah 3 Point Snorkeling.
  • Banyak operator yang buat aktiviti ni. Range harga dalam RM50 hingga RM120 per pax. Baby Island mahal sebab jauh skit perjalanannya. Dan kalau yang mahal tu dapat bot besar dan selesa. Yang murah selalunya bot kecik, sakit bontot wooo terhentak hentak kalau windy dan arus agak kurang tenang :-)
  • Selalunya untuk aktiviti snorkeling mesti ada sekurang kurangnya 4 orang. Kalau kurang, operator snorkeling tak nak bawa kecuali kalau kita sanggup bayar lebih.
  • Harga makanan di pulau agak mahal. Mujur saya ambil pakej penginapan beserta breakfast. Lunch makan meggi atau biskut yang memang dah packing sekali dari rumah. Malam barulah makan luar. Sekali dinner RM50 - RM80 tak lari lah untuk saya yang makan bertiga ni.
  • Banyakkan minum air sebab cuaca agak panas. Anyway, panas lebih baik dari hujan. Kalau hujan lagilah tak boleh buat apa.
  • Kalau nak beli Fridge Magnet untuk kenang kenangan eloklah beli di Jeti Kuala Besut sahaja. RM10 dapat 3. Kalau beli kat Pulau 1 FM berharga RM6 - RM8.
  • Yang bawa anak kecil umur dalam 3, 4, 5, 6 tahun eloklah standby beli dan bawa life-jacket sendiri sebab bot operator takde saiz kecik. Kalau rasa tak kisah jika anak tak pakai life-jacket, terpulang.
  • Pulau Perhentian terbahagi kepada 2. Perhentian Kecil dan Perhentian Besar. Semasa saya minta pendapat rakan rakan yang pernah pergi, katanya Perhentian Besar suasananya tenteram dan sesuai untuk keluarga. Manakala Perhentian Kecil agak 'meriah' dan lebih sesuai untuk yang bujang bujang . Maka, saya pilih Perhentian Kecil ;-)
  • Banyak pakej untuk Pulau Perhentian ini. Kena tanya betul betul bagaimana kemudahan yang disediakan.Kalau jenis chalet ni ada yang guna kipas sahaja, takde aircond. Saya juga perasan ada kemudahan tandas untuk mandi, kalau tak silap RM2 sekali guna. Maknanya mungkin ada chalet yang tiada kemudahan bilik air.
  • Saya menginap di BuBu Resort. Alhamdulillah semua lengkap. Walaupun agak mahal sikit berbanding resort lain tetapi yang penting selesa terutamanya yang bawa anak. Kalau bujang backpacker lain cerita, tido dalan khemah pun rileks je.

Ok, Harap harap dapat membantu.






Tuesday, March 6, 2018

2020 bukan mengenai kereta terbang wujud atau tidak


Baru selesai mendaftar Aina untuk kemasukan tahun 1 sesi 2020 secara online di https://public.moe.gov.my 


Dah besar dah anak saya.


Dulu semasa saya bersekolah rendah selalu dengar pasal Wawasan 2020. Apabila disuruh bayangkan perihal apa yang bakal berlaku pada tahun tersebut, kebanyakkannya termasuk saya berimaginasikan perihal kereta terbang, bangunan pencakar langit, robot dan teknologi yang serba serbi canggih.


Tetapi rupa rupanya....


Tahun 2020 nanti saya dihadapkan dengan cabaran untuk membawa anak saya ke hari pertama persekolahannya dengan 'zero problem'. 



  • Tak nangis bangun pagi.
  • Tak nangis mandi pagi.
  • Tak nangis pergi sekolah.
  • Tak nangis dekat sekolah.
  • Tak nangis ditinggalkan di sekolah.


Mencabar bukan?



Monday, February 19, 2018

panggilan pulau


Sudah menjadi kebiasaan setiap tahun akan ada 'stay-cation' untuk keluarga kecil saya. Tidak lama, Mandatory Leave 5 hari dicampur dengan Sabtu Ahad dapatlah 7 hari. Cuti lama lama nanti majikan suruh cuti terussss pulakk.


Jika tahun lepas hampir seminggu pusing pusing Pulau Pinang, dua tahun sebelumnya pula jalan jalan dari JPO - Legoland - Hello Kitty Town - Danga Bay - JB. Tahun ini perancangannya mahu ke Pulau pula. Pulau apa masih belum tahu lagi. Masih dalam proses google sana google sini. Cuma setakat ini Pulau Perhentian dan Pulau Redang antara pilihan utama. Nak merasai bayu laut china selatan.


Lagipun kali terakhir pergi pulau ialah ketika bulan madu di Krabi pada tahun 2012. Lama dah tu.


Kalau backpacker bujang bujangan mungkin mudah nak ke sana sini. Boleh main redah je. Tetapi memandangkan saya akan pergi bersama keluarga dengan anak kecil berusia 4 tahun setengah, budak kecil yang pastinya cepat penat dan moodnya berubah ubah, mungkin terkesan dengan perjalanan kereta/bot yang mangambil masa dan boleh tantrum bila bila masa, makanya perancangan demi kelancaran perjalanan dan proses penginapan harus dilakukan.


Misalnya :


  • Jarak/masa perjalanan dari lokasi kediaman ke Jeti.
  • Jadual pergerakan bot dari Jeti ke Pulau.
  • Jarak/masa perjalanan dari Jeti ke Pulau.
  • Jarak/masa perjalanan di Pulau ke Hotel/Chalet kediaman.
  • Program yang menarik/bersesuaian ketika di Pulau.

Nampak macam rumit pulak bila merancang nak bercuti di Pulau ni. Atau sebenarnya mudah cuma saya yang terlalu banyak memikir?

Apapun merancang itu perlu juga kan.