Sunday, June 11, 2017

Monday, June 5, 2017

bulan puasa



Ehhhh, dah 10 hari puasa rupanya.

Selamat berpuasa kepada semua.
Puasa yang sebenar benarnya berpuasa.

Buatlah apa apa azam sempena Ramadhan tahun ni supaya lebih bersemangat untuk diharungi. Jangan buat azam nak puasa penuh plak, dah yang tu memang wajib penuh ! hahaha.

Misalnya :

1) Tak nak miss terawikh berjemaah kat masjid (walaupun benda sunat, tapi pahala sunat dah macam pahala wajib kan, so boleh try)

2) Jangan membazir terutamanya ketika di bazar ramadhan (beli mcm2, last2 masuk tong sampah) dan buffet ramadhan (bukan tak boleh merasa berbuka style buffet kat hotel cuma kurangkan kekerapannya, errr tapi kalau yang memang jenis banyak duit, suka hati korang lahh)

3) Khatam AlQuran ( kalau tak mampu, dapat baca sikit sikit pun ok asalkan berterusan )

4) Banyakkan bersedekah. ( sehari sehinggit pun boleh, asalkan ikhlas)

Itu misalnya.... kalau ada lagi boleh tambah.

Apa apapun, semoga Ramadhan kali ini lebih baik dan lebih bermakna dari Ramadhan tahun tahun yang sudah. 


Dan juga semoga semua amalan amalan baik yang cuba dipraktikkan sepanjang bulan Ramadhan ini dapat diteruskan ke bulan bulan yang lain.


Istiqomah. InsyaAllah.



Thursday, May 25, 2017

Cuti Cuti Malaysia 2017 : Penang





Short-vacation 5 hari 4 malam di Penang memang padat dengan aktiviti. Sampai nak try nasi kandar pun tak sempat.

Macam hint nak repeat pulak.