Thursday, August 27, 2015

sekatan menjual rumah di bawah 5 tahun



 bukan sekadar gambar hiasan
Mungkin ada yang tahu tetapi saya baru je tahu. Mungkin sebab tak ambil tahu sebab masa tu belum ada perancangan menjual rumah. Bila dah ada yang nak dijual ni barulah mula mencari info perihal penjualan rumah.

Sebenarnya ada cukai yang akan dikenakan kepada penjual rumah yang ingin menjual rumah mereka yang masih dibawah tempoh 5 tahun dari tarikh perjanjian jual beli (S&P) ditandatangani. Cukainya berjumlah 30% dari hasil keuntungan penjualan rumah tersebut. 

Pada mulanya memang terus terbantutlah niat nak menjual rumah. Memang tak lah kan sewenang wenang nya nak bayar cukai tu kat kerajaan. 30% tu banyak woooo....

So, setelah selidik punya selidik rupanya ada pengecualian jika rumah yang ingin dijual tersebut adalah rumah pertama yang hendak dijual. Maksudnya,jika kita memiliki lebih dari sebuah rumah dan ingin menjual salah satu daripadanya, ada pengecualian cukai. Tetapi jika nak jual rumah kali kedua, maka perlu bayar cukai tersebut. 

Selain dari cukai tersebut. Sekatan juga boleh dikenakan oleh bank yang sesetengahnya mengenakan caj/denda jika peminjam ingin menjual rumah dalam tempoh tertentu. Dinasihatkan peminjam menyemak perjanjian jual beli (S&P) dengan bank untuk mengetahui sekatan sekatan yang mungkin dibuat oleh bank. Jangan main tandatangan je agreement tu sebab banyak sangat helaian yang perlu dibaca.

Untuk maklumat cukai yang diatas tu pulak boleh minta pandangan dan info dari lawyer firm ataupun real estate agent yang berdaftar. Mereka sudah pasti lebih arif dalam hal ni.

ps : jika anda menggunakan mobile phone, sila klik 'view web version' untuk view yang lebih baik.

Saturday, August 22, 2015

apartment south bayu, putra nilai untuk disewa











Apartment South Bayu, Putra Nilai.
3rd Floor.
1150 square feet.
24 hour gated and guarded. 
RM1500 - RM1800 sebulan (nego)
Berada di lingkungan 3KM dengan Universiti Nilai, Inti International college, Giant, Tesco, Petrol Pump, Bank dan exit PLUS nilai dan exit LEKAS Nilai/Pajam.
20 minit ke Klia, Klia2. 
WhatsApp 0176017148 - iwan.


Friday, August 21, 2015

Pedro is a blue !!



Semoga mampu meringankan beban Eden Hazard di atas padang.  Jangan jadi peneman Juan Cuadrado di bangku simpanan sudah ler.

Thursday, August 13, 2015