Sunday, April 24, 2016

reservation bilik hotel yang bagaimana yang menjadi pilihan?


Berdasarkan pengalaman saya merancang percutian keluarga saya baru baru ini. Saya mendapati tak kiralah samada saya survey harga hotel di trivago atau agoda atau website hotel itu sendiri, harga bilik yang ditawarkan tak jauh beza pun. Ada yang sama sahaja. Takdelah untung/jimat sangat sehinggakan boleh buat kita teruja sampai nak melompat lompat atas katil macam dalam iklan kat tv tu.

Malahan ada hotel hotel tertentu yang saya lebih berminat untuk buat reservation di portal web rasmi hotel itu sendiri kerana terdapat promosi promosi khas yang hanya ditawarkan di website rasmi mereka sahaja.

Dan satu lagi yang saya rasa semua orang dah tahu. Buat reservation awal secara online adalah lebih murah berbanding last minute reservation di kaunter.

Sekian, sekadar perkongsian dan pandangan peribadi.






Tuesday, February 23, 2016

nikmat yang manakah yang telah didustakan?



Di dalam sebuah majlis ilmu. Seorang ustaz memberi tazkirah perihal tanda tanda akhir zaman yang sudah semakin banyak timbulnya. Ustaz juga bercerita tentang satu kejadian bunyi yang sangat pelik dan menyeramkan yang datangnya dari langit tidak berapa lama dahulu. Bunyi tersebut boleh didengari sepanjang hampir 20 minit di beberapa tempat di seluruh dunia. Malahan ada yang sempat merakam bunyi menyeramkan tersebut dan rakaman tersebut boleh dilihat di youtube dan facebook.

Makanya ramailah yang memberi komen peringatan mengenai petanda petanda akhir zaman yang sudah kelihatan. Ada timbul perasaan panik, takut dan insaf mengenai amalan amalan seharian yang tidak seberapa untuk dijadikan bekalan untuk ke Sana.

Tapi, apa yang jadi selepas kejadian tersebut?

Ketakutan mereka hanyalah sementara.

Yang tak solat, tetap tak solat.
Yang tak membaca Al-Quran, tetap tak baca.
Yang tak menutup aurat, tetap tak tutup aurat.
Yang buat maksiat, tetap terus dengan perkara maksiatnya.

Maka, ketika ini nikmat yang manakah yang telah umat manusia dustakan?





Thursday, February 11, 2016

dont copy if you cannot paste :-)



" An Inspirational speaker said: "The best days of my life were the days I spent with another man's wife".

Audience were in shock and silence. He added: "and she is my mother". A big round of applause and laughter followed.     
            
One Man who listened to the speech decided to crack this at home. After dinner, he said to his wife: the best days of my life were the days I spent with another man's wife....     

After a moment he tried to recall the second line...... 
By the time he regained his senses, he was on a hospital bed, recovering from burns of hot water poured by his wife. "   

MORAL LESSON: Don't copy if you cannot paste :-)


Jenaka tidak hambar yang dikongsi rakan di whatsapp hari ini. Dalam lawak ada pengajarannya :-))




Monday, January 25, 2016

yang banyak berjasa





Bulan Januari ni je dah dua kali kereta kesayangan ni masuk bengkel. Kali pertama sebab tukar windscreen. Cermin retak sebab kena batu masa on the way pegi kerja. Mujur insuran cover.

Kali kedua tukar tayar depan. Dua dua dah botak. Tukar lower arm sekali. Yang ini insuran tak cover.  RM terbang. Bajet lari sikit. Hehehe.

Dah lama dan dah banyak berjasa kereta ni. Mula pakai sejak 2005. Sejak bujang sampai dah kawen, dah ada anak. Sekali sekala dia buat hal tu, layan kan aje la kan kan kan.

Next bila bajet dah masyuk semula, nak belek belek air-cond pulak. Compressor tu dah bagi tanda tanda mintak di belai :-)