Friday, May 13, 2016

antara berbaloi dengan membazir



Kita ni kalau dah minat sesuatu perkara, pasti akan berusaha bersungguh sungguh untuk mendapatkannya. Duit selalunya bukanlah penghalang kepada segala galanya.

Orang yang minat motor dan kereta pasti tidak rasa membazir jika wang yang dikumpul digunakan untuk membeli model kenderaan kegemaran mereka. Tengah musim orang pakai motor besar sekarang ni. Helmet pun gempak gempak. Walaupun mahal tapi takpe, kumpul duit dulu.... dah cukup terus beli.

Kaki pancing takkan rasa membazir membeli joran yang adakalanya mencecah harga ribuan ringgit demi hobi memancing mereka. Saya pun baru tahu ada macam macam jenis joran dan harganya boleh tahan jugak la apabila masuk kedai pancing menemani kawan saya survey harga joran.

Raket badminton pun ada yang mahal dan pelbagai jenis jenama. Tetapi kalau dah minat memang takkan ada masalah untuk kumpul duit beli raket yang 'sedap' digunakan.

Yang minat menghias rumah, tak kisah jika wang dibelanjakan untuk barang hiasan rumah. Asalkan puas hati. Rumah nampak cantik dan selesa.

Kaki bola pastinya kumpul duit untuk beli kasut bola idaman dan terkini. Nak beli jersi original pasukan bolasepak yang mereka sokong. Sekurang kurangnya kena ada satu yang original.

Yang minat fotografi jangan cakaplah. Kamera DSLR boleh tahan juga harganya. Demi minat, belilah jugak. Yang jenis rajin dan ada masa terlebih boleh buat part-time photographer kenduri kawen.

Pendek cerita,

Kalau dah minat memang takkan ada istilah membazir dalam setiap usaha yang dilakukan kearah memenuhi minat yang mendalam dalam sesuatu perkara. Makanya tidak perlulah sesetengah pihak melabel pihak yang lain sebagai membazir apabila mereka menghabiskan kebanyakkan masa, tenaga dan wang mereka atas perkara yang mereka minati.

So, jangan bagi alasan takde duit sangat lah. Kalau dah beria-ia nakkan sesuatu pasti ada jalannya.




ps : makna kata kalau awek ajak pakwe kawen dan pakwe kata, "nanti dulu, takde duit" .... maknanya apa?? ehhhhh ke situ pulak.




Sunday, April 24, 2016

reservation bilik hotel yang bagaimana yang menjadi pilihan?


Berdasarkan pengalaman saya merancang percutian keluarga saya baru baru ini. Saya mendapati tak kiralah samada saya survey harga hotel di trivago atau agoda atau website hotel itu sendiri, harga bilik yang ditawarkan tak jauh beza pun. Ada yang sama sahaja. Takdelah untung/jimat sangat sehinggakan boleh buat kita teruja sampai nak melompat lompat atas katil macam dalam iklan kat tv tu.

Malahan ada hotel hotel tertentu yang saya lebih berminat untuk buat reservation di portal web rasmi hotel itu sendiri kerana terdapat promosi promosi khas yang hanya ditawarkan di website rasmi mereka sahaja.

Dan satu lagi yang saya rasa semua orang dah tahu. Buat reservation awal secara online adalah lebih murah berbanding last minute reservation di kaunter.

Sekian, sekadar perkongsian dan pandangan peribadi.






Tuesday, February 23, 2016

nikmat yang manakah yang telah didustakan?



Di dalam sebuah majlis ilmu. Seorang ustaz memberi tazkirah perihal tanda tanda akhir zaman yang sudah semakin banyak timbulnya. Ustaz juga bercerita tentang satu kejadian bunyi yang sangat pelik dan menyeramkan yang datangnya dari langit tidak berapa lama dahulu. Bunyi tersebut boleh didengari sepanjang hampir 20 minit di beberapa tempat di seluruh dunia. Malahan ada yang sempat merakam bunyi menyeramkan tersebut dan rakaman tersebut boleh dilihat di youtube dan facebook.

Makanya ramailah yang memberi komen peringatan mengenai petanda petanda akhir zaman yang sudah kelihatan. Ada timbul perasaan panik, takut dan insaf mengenai amalan amalan seharian yang tidak seberapa untuk dijadikan bekalan untuk ke Sana.

Tapi, apa yang jadi selepas kejadian tersebut?

Ketakutan mereka hanyalah sementara.

Yang tak solat, tetap tak solat.
Yang tak membaca Al-Quran, tetap tak baca.
Yang tak menutup aurat, tetap tak tutup aurat.
Yang buat maksiat, tetap terus dengan perkara maksiatnya.

Maka, ketika ini nikmat yang manakah yang telah umat manusia dustakan?





Thursday, February 11, 2016

dont copy if you cannot paste :-)



" An Inspirational speaker said: "The best days of my life were the days I spent with another man's wife".

Audience were in shock and silence. He added: "and she is my mother". A big round of applause and laughter followed.     
            
One Man who listened to the speech decided to crack this at home. After dinner, he said to his wife: the best days of my life were the days I spent with another man's wife....     

After a moment he tried to recall the second line...... 
By the time he regained his senses, he was on a hospital bed, recovering from burns of hot water poured by his wife. "   

MORAL LESSON: Don't copy if you cannot paste :-)


Jenaka tidak hambar yang dikongsi rakan di whatsapp hari ini. Dalam lawak ada pengajarannya :-))