Thursday, July 30, 2015

barclays premier league 2015/2016



Pengubat kebosanan sabtu dan ahad malam bakal kembali. Harap2 nya musim ini chelsea mampu meneruskan kemantapan musim lepas. Mempertahankan kejuaraan memang sukar tetapi dengan kehadiran radamel falcao dilihat mampu menambah sengat dibahagian serangan. Sekurang kurangnya satu kejuaraan perlu dirangkul.



Akhir kata, Keep the blue flag flying high !!

Wednesday, July 22, 2015

Tuesday, July 14, 2015

musim raya dan traffic jammed berpisah tiada



Apa nak hairan balik kampung jalan jem di musim perayaan? Kalau balik kampung jalan lengang, haaaaaa yang itu kita kena hairan.

Maybe ramai yang terpedaya dengan tips penjimatan bangang kat TV tu sampai tak nak balik kampung. Tapi pada masa yang sama tiap tiap bulan tak pernah miss bayar bil internet dan bil astro dan juga makan di TGI Friday mahupun Fish Manhattan. Yang itu tak nak berjimat pulak kan kan kan.

Anyway, rileks2 je bawa kereta balik kampung tu nanti ye. Biar lambat asalkan selamat. Even malapetaka kecil macam bumper depan/belakang kemek sebab accident pun boleh spoil the mood nak beraya, inikan pulak kalau kecelakaan besar menimpa. Mohon dielakkan. 

So, have a safe journey kawan kawan.


Thursday, July 9, 2015

puasa mata


Bulan Ramadhan sudah hampir sampai ke penghujungnya untuk tahun ini. Bagaimana dengan puasa rakan rakan semua? Semoga semakin hari semakin mantap. Di tujuh malam terakhir ini bersama samalah kita cuba untuk istiqomahkan hal yang wajib dan lipat gandakan hal yang sunat. InsyaALLAH.

Seorang ustaz ada bagi tazkirah tempoh hari semasa terawikh. Katanya puasa makan dan minum ni dah biasa dah. Ramai yang mampu buat. Yang ramai yang tak mampu nak buat ialah puasa mata.

Pergi bazar Ramadhan, nak cari paha dan dada ayam tapi yang banyak TERnampak ialah paha dan dada manusia...opppssss.

Kat rumah pulak kalau bukak TV, jangankan cerita hollywood dan bollywood, drama malaywood pun sudah mengabaikan perihal aurat dan bersentuhan antara yang bukan muhrim.

Bukak FB dan Instagram pun bersepah gambar bukak aurat.

Kat pejabat, mata kita tak abis abis mencari kesalahan staff lain. Ada je yang tak kena dengan staff itu, staff ini. Dan apabila mula melihat bahawa kerja orang lain semuanya tak betul, maka akan terfikir bahawa kerja kita je yang betul, kerja orang lain semua ada cacat celanya. Tanpa sedar, riak terbit dalam hati. Nauzubillah.

Dalam kereta pun duk cepat panas hati bila tengok kereta depan lambat sangat sebab terkejar kejar nak berbuka puasa di rumah. Silap silap terhambur kata kata kesat di dalam kereta tanpa sedar.

Itulah serba sedikit tazkirah ustaz tersebut yang saya ingat untuk dikongsikan kepada rakan rakan dan sebagai peringatan untuk diri saya jugak. Yang selebihnya saya pun terawang awang masa tu sebab tengah jaga mata(terlelap)... hehehe

Bab jaga mata ni memang saya pun agak gagal jugak. Al maklumlah iman senipis kulit bawang kan. Agak sukar menundukkan pandangan setiap masa :-)))

Orang kata, sekali pandang tu rezeki namanya... kih kih kih