CPLUS

Friday, March 6, 2015

salah tanggapan terhadap penggunaan kad kredit




Kad kredit sebenarnya bertindak sebagai medium pembayaran dan bukannya sebagai medium untuk pengguna berhutang. Kegusaran membawa wang tunai dengan banyak menjadikan penggunaan kad kredit begitu relevan sebenarnya. 

Membawa kad kredit berbanding tunai yang banyak ketika keluar berbelanja meminimakan risiko kerugian jika malapetaka seperti diragut menimpa. Pelanggan hanya perlu menelefon pusat kad kredit untuk membatalkan kad kredit yang hilang/diragut tanpa risau akan  kehilangan wang tunai.

Kad kredit juga boleh digunakan jika mendapati perlu membeli sesuatu atau membuat pembayaran atas perkara perkara yang mustahak yang tidak boleh ditunda tunda sehingga gaji masuk. DENGAN SYARAT, setiap amaun penggunaan kad kredit tersebut haruslah dibayar semula apabila gaji sudah masuk tanpa gagal. Ini bagi mengelakkan pengguna terpaksa membayar caj lewat bayar yang dikenakan oleh institusi perbankan. 

Inilah yang dinamakan penggunaan mengikut keperluan dan bukannya keinginan. Jika penggunaan kad kredit dibuat mengikut keperluan sudah tentu tidak menjadi masalah untuk pengguna membayar semula amaun yang telah digunakan apabila gaji sudah masuk. Malangnya, penggunaan mengikut keinginan hanya akan menyukarkan kemampuan pengguna membayar semula amaun yang telah digunakan. Membuat pembayaran minimum bukanlah satu langkah yang bijak kerana amaun selebihnya akan di caj oleh institusi perbankan.

Harus diingat, pihak bank selalunya memberi tempoh selama sebulan dari tarikh penggunaan kad kredit untuk pengguna membayar semula amaun penuh penggunaan sebelum ianya di caj. Terdapat sesetengah bank mampu melanjutkan bayaran balik sehingga sebulan + 21 hari.

Penggunaan kad kredit sepatutnya menjadi aplikasi memudahkan urusan perbelanjaan harian dan bukannya merumitkan lagi keadaan. Tidak salah menggunakan kad kredit asalkan berhemah dan tahu 'mengukur baju dibadan sendiri'.


Thursday, March 5, 2015

keep the blue flag flying high !



league cup 2015 champion : chelsea

Diharapkan menjadi permulaan kepada kejayaan yang lebih besar untuk The Blues musim ini. Kata orang kalau nak makan besar, kena mulakan dengan pencuci mulut dulu. So, ini kira dessert la :-)




Tuesday, March 3, 2015

not from my 50 cents



credit : thegoodquote instagram

Bagus juga bila kita follow instagram yg jenis bermotivasi ni. Setiap kali buka instagram, kita akan baca quote2 yang sangat positif dan sentiasa memberi semangat kepada yang membaca. 

Maklumlah, dalam menghadapi kehidupan yang penuh dugaan dan pancaroba. Jatuh dan naik setiap individu sentiasa tidak menentu. Kata kata perangsang macam inilah yang diperlukan untuk recharge semula energy positif dan stay bermotivasi setiap hari.


Di Instagram saya follow thegoodquote dan bxjvq. Ada banyak lagi sebenarnya instagram yg jenis bermotivasi ni tetapi cukuplah dua tu dulu. Banyak sangat follow nanti terasa semak pulak wall dengan macam macam update :-)




Monday, March 2, 2015

dah terbiasa (iii)


Selalu terdengar kita ni nak cari pasangan yang baik baik sahaja , beriman, solat tak tinggal, hormat orang tua, romantik, yang jaga aurat.

Tapi macam mana nak dapat kalau diri sendiri pun perangai tak semengah?