CPLUS

Wednesday, February 13, 2013

internet-less




Sepanjang berada di kampung saya agak kurang online kerana line internet slow nak mampus. Untuk pergi dari satu blog ke satu blog yang lain sahaja memakan masa lebih kurang sebatang rokok.

Hurmmm, bila cerita pasal internet dengan rokok ni tiba tiba entah dari celah mana datang pulak idea nak mencari hubung kaitnya antara dua benda ni.

Internet dengan rokok ni ada persamaan jugak la sikit. Bila ada waktu senggang mesti nak online tapi bila line tak ok dan tak boleh berinternet, mulalah rasa lain macam. Tak selesa. Mulalah menyumpah seranah Celcom, Maxis, Streamyx dan rakan rakan seangkatannya.

Macam tu jugak rokok. Lepas makan atau time lepak lepak dengan member kat kedai kopi memang menggelabah sikit la klu takde rokok. Apatah lagi bila asap rokok brader meja sebelah menusuk nusuk ke hidung. Tak keruan dibuatnya. Haha.

Lagi satu persamaan internet dan rokok ni ialah sangat memudaratkan kesihatan jika penggunaannya secara berlebihan. So layan benda ni dalam kadar yang sederhana.



38 comments:

baby comel said...

Dua dua blh kawal.. Dua dua membahayakan kesihatan tp tang benda ni controllah sebelum depa yg kontrol hidup kita nanti...

Etuza Ezawarna said...

pandangan mata kabur2, selebihnya pening kepala jika berjam2 layan internet..ada kena seawal berblog..konon nak cantikkan blog kiri kanan..hemmm hakikatnya informasi kita yg the most org suka bukan banner2 sana sini.
Kekadang tanggapan org berilmu jauh lebih ke hadapan...kata mereka buat apa cantik blog kalau cetek info..tak update apapun benda bermanfaat. Alamak terus bersihkan blog kurangkan banner..but still comotlah blog Pesona...
Ok hidup org kampung

inche hlovate said...

alamak..layan internet boleh memudaratkan kesihatan jugak ke??

*musykil

smbotak said...

sekarang dah ada e-cig. internet pun dah makin maju dengan smart phone...

4feet8 said...

kekeke. masih bercuti lagi ke wan..?
nak tanya, habis, bagaimanakah di bulan puasa. dah lama sy nak tanya org yg merokok, apa rasa tak dpt merokok time bulan puasa..bg wan sendiri mcmana?

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

internet buat kita leka, rokok buat kita sakit.. bala ni balaaaa

Kakzakie said...

Kakak kalau bercuti blog pun cuti TMM. Hari ini mula kerja, hari ini juga mula berblog. Kerja pulak banyak slow-slowlah..

Payeh Kuced said...

erk. macam cikgu aku je cara kau buat perkaitan tuu. hahahahaha

AyueJean AJ said...

Hahhahahah..... Boleh pulak ada hubung kait antara internet dan rokok kan... =D

Khai faiz said...

so kena buat kempen katakan tak nak pada internet.. huhuh

Chic Na said...

tang ketagih tu memang sama. hihi..

KonspiMaker said...

Betul betul.Tapi saya guna satu je.

the malay male said...

@4feet8 : itu yg pelik, bulan pose boleh je tahan, tapi lepas waktu berbuka, berasap balik.. huhu

Azlan Strider said...

hahaha..sangat setuju tuh..but since ko pun tau yang aku pengguna e-cig so masalah aku berbeza skit dengan ko..masalah aku jadi bila e-cig xde beteri..hehehe

Regards,
-Strider-

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

internet boleh mudarat kesihatan....acaner tu hehe

Rapunzeel Cikilolo said...

hahaha.

ade jugakla sama.

mean lepas ni aku tak boleh marahkan tunang aku yang smoking dan die tak boleh marah aku selalu online??

huihui

iKhRam said...

Selalunya perkara2 yg membawa kpd ketagihan ni.. Kalau disalahguna.. mmg byk yg memudaratkan ..

tapi sejak bekerja ni.. dah mula kurg ketagihannya..

iKhRam said...

Selalunya perkara2 yg membawa kpd ketagihan ni.. Kalau disalahguna.. mmg byk yg memudaratkan ..

tapi sejak bekerja ni.. dah mula kurg ketagihannya..

are_lin@yu said...

ooo ada persamaan eh rokok ngn internent..hiihi

reenapple said...

Hurm hurm hurm... baru aku nampak kaitannya. Haha. Tapi aku tak merokok. Ekekeke

Amin A. R said...

penggunaan internet secara berlebihan memang memudaratkan..duduk berjam2, sakit pinggang, sakit tulang belakang...merokok tu x perlu la diceritakan "azab"nya sebab semua orang tahu... :)

Chipsmore said...

bnda kalo dh addicted ni payah nk kawal kn..

gadisBunga™ said...

semalam masuk kedai ciken chop, line digi dengan celcom langsung takde! kuar kedai ada pulak!

Mrs Velentine said...

sangat setuju..hehe

tehr said...

layan internet sambil layan rokok
isteri tengok nampak macam geram je
haha

Mia Kassim said...

Hidup biar bersederhana.....tiap yg berlebihan selalunya akan memudaratkan.... :-)

Tinta Lana said...

Disiplin dalam mengawal tu..

Macam saya, datang giler menghadap laptop, memang giler sungguh kegilaan jadinya. Nampak brapa banyak perkataan gila kat situ? hahahha

Hadira Kifly said...

Kalau balik kampung, kat luar rumah Line DiGi ada 3G. tapi kat dalam rumah, boleh pulak tak de 3G. huhu.. sedih!

elly nadyra said...

Haha porta wifi ada

Papa Mifz said...

bro dah berapa lama hisap rokok..??

the malay male said...

@papa mifz : hurm, hampir 13 tahun

eita said...

semua tu membahayakan kesihatan kalau berlebihan

LiNda said...

haha..hubungkait yg bagus. By the way,abah n tunang saya merokok. Memang lepas makan je dorang nk smoke. Terseksa awok nengok asap berkepul kepul..huhu

Hafizin Jamil said...

haha...ada persaman juga rupanya eh..

intanfirdaus247 said...

hubungkait yg sangat bagus..hehe...persamaan yg agak ketara

Hazmin said...

Ada jugak hubung kait rokok dengan internet ye.. Tapi internet kalau pandai guna boleh menguntungkan. Rokok pandai guna macam mana pun memudaratkan. Hehe

Ezad Skytech said...

dua2 membahayakan kesihatan kalau tak dikawal pengunaannya...heee~

Dezee said...

Male..katil kita kat sebalah wad nnt sebelah2 male..