ADVERTHOLOGY

Monday, June 11, 2012

masalah biasa di kedai makan



Satu masalah tauke kedai makanan melayu ni ialah kegagalan mereka menyediakan wang kecil secukupnya apabila meniaga. Depan kaunter mengeluh duit kecik takde dan buat muka penuh harapan supaya pelanggan sediakan wang kecil secukupnya ketika membayar. Kalau pelanggan tu ada duit kecik, masalah selesai. Kalau takde? Meh sama sama kita pikir jalan penyelesaiannya kat depan kaunter tu ye.

16 comments:

khaifaiz said...

pk memang x selesai la gamaknya

Hanie Dew said...

biasa nya akanjadi adegan, "tauke tenung customer, customer tenung balik"..last last customer jgk kene mengalah pi pinjam duit kat member. aparraa...

Unknown said...

Kalau tak de len kali kita bawak dan bagi jer duit syiling terus klw 10 hengget 10 hengget le dia dapat syiling ok tak?? he he he ^^

NIZAM said...

masalah biasa. tp tak penah plak kite dgr kalo kat kedai mamak. ye dak?

lieynanilaz said...

mintak tauke kasi halal saja...hehe.

bobiedanbad said...

Itulah masalahnya....

aizamia3 said...

masalah ni paling kerap berlaku kat office ai, makcik tu meniaga dah cukup lama kat situ tapi setiap hari takde duit kecik walau pelanggan bayar guna duit rm5..

makcik, jangan sampai saya hilang sabar makcik, nanti terkeluaq ayat kurang sopan untuk makcik dengaq.. takkan nak cakap cenggitu kat makcik tu..

Unknown said...

ni la salah satu yang buat pening...dan kekadang,bersalah... +_+

lepas tu bila dorang xde duit kecik,xjadi nak jual...adehh...berniaga apa mcm tu...@_@

Tinta Lana said...

Salam. AHA! BETUL TU! BETUL SANGAT2!

*nmpk tak huruf besar? ase mcm nak bt sesi luahan prasaan lagi,hahahah*

Pergilah apa jenis kedai pun, tak smestinya kedai makann, mesti inilah masalah utama. Baru semalam pi mydin pun, takda duit kecik.

Apa semua ni.

Sbg peniaga, takkan tak leh pikir, anda berniaga, maknanya, soal duit tukar,duit kecik pe semua dibawah tnggungjwb anda? Ada ke patut bila customer kata takda, atau tipu2 kata takda, peniaga plak, lau bt muka kesian takpa lgi, ni buat muka macam nak tembak pelanggan plak..

what the hal, hek3.

Pengalaman berkerja kt kdai roti n foodcourt, slalunya pkerja yg jga kaunter lah jdi mangsa. Bos cuma nak tau untung brpa je dipenghujung waktu..bukn nk sdiakn duit syling bebnyk.citttt.

Tinta Lana said...

Oho..pandai ek abgiwan menjawab,hak3. alamak, ye tak ye juga,lana pun lahir zmn 'throw it away'

tu kena tunggu 50 thn akn dtglah, kita tgk quotes org skrg yg akn jdi old couple 5o thn lgi,hahaha. tu pun kalau sempat,kah3

IntaNBerliaN said...

jenuh nk pk.. hihii

a n said...

hemmm...susah nak selesaikannya..

hermm..(sedang berfikir)

pembaris said...

kalau tak cukup syiling toke kedai suruh amik gula2

SN said...

dia meniaga dia kena la ade preparation...huhu

melainkan mmg masin2 xde, pi 7e la pecahkan duet dulu :P

ch000tz said...

dah tahu meniaga simpan lah duit kecik banyak².....kaaaaan

s a r said...

feveret jadi ni. tapi selalunya saya yang akan memaksa owner kedai tu cari juga duit kecil. ahah. barulah dia kene keja keras sikit. eheh