ADVERTHOLOGY

Saturday, January 19, 2013

kita bakor jee



Malam kelmarin, saya dan isteri makan malam di sebuah restoren yang baru dibuka berhampiran kawasan perumahan kami. Hajat di hati nak memberi sokongan moral la sikit kepada orang yang baru nak start meniaga ni kan. Maklumlah, kedai baru buka, pelanggan pun tak ramai lagi.

Dari luar restoren dah terpampang 'signage' western food tapi bila order chicken grill boleh takde pulak. Terputus selera kejap. Terpaksa order menu lain. Anyway servis cepat mungkin kerana pelanggan tak ramai dan makanannya boleh tahan lah.

Tapi yang spoil nye lagi ialah bila nak bayar, nak pulangkan duit baki, duit kecilnya pula tak cukup. 

Diorang ni macam tak well-prepare bila nak start meniaga. Menu tak semua ada, duit rolling kat kaunter tak cukup. Macam tak serius je nak meniaga. 

Camno tu?

18 comments:

Jna marcello said...

tu ok lagi dye ckp menu xde...Na makn kat JB..Na minx menu..dye kate xde..then Na tanye "APA MENU TAKDE"??
padahal Na dah nampak menu kat blakang table Na.. dengan muka slmber dye jwb..MENU ADA TAPI TAK BOLEH BAGI TGK..WATTHAFAK??? -_-"

(Na just fikir myb dye taw Na bukan org JB so dye nak tekan harga laa..so wht i guess is truth..Na makan ape je sgt..tpi harga mcm makan kat hotel 5star)

Anonymous said...

makan ler ke kedai lain...

Unknown said...

ada juga certain restoran yang order tapi tak ada... dalam menu tulis plak... dah tahu tak ada, marklah awal2 kat menu tu... 'belum disediakan lagi'.. bukan payah pun..
nak niaga sangat tu...
*tetibe teremosi pula*

AdinataGus said...

Bagus support kedai baru.Tapi kedai pulak tak buat elok2.

Nurul Says said...

kita bako je..T___T

Unknown said...

makan la kat rumah ahak

LiNda said...

nak meniaga bukan senang,ayah sy pun berniaga jugak. Setiap ari dia makesure duit kecil smua termasuk duit syiling mncukupi. Sy pling xsuke g kdai makan yg servis slow, makann dpt lmbat dan pling truk kalo slah amik order, memang rase nk bakorrr je

Unknown said...

harap pihak restoran belajar dari kesilapan lah kan...

Nick Nashram said...

pernah order makanan dari kedai yg jual chicken chop..tapi diorang order kat kedai lain..kalo camtu baik makan kt kedai lain terus..

norh said...

org nak meniaga, depa pun nak meniaga..haisshhh

Nong Andy said...

ah.. the malay male,
tertipu lak dgn tajuk.. ingat kan dialog movie citer hantu mak limah balik rumah tadi haha...

beria-ia nak sokong bisnis mereka.. tapi mereka sendiri tak beria-ia nak buka bisnis.. apa la macam?

selalunya peniaga bumiputra memang lagu tu.. bukan nak pandang rendah.. tapi tulah salah satu faktor tak leh bersaing dgn yg lain.. hampeh..

eh.. terbanyak cakap pula

Unknown said...

mungkin masih tak cukup persediaan tapi dah tak sabar2 nak bukan restoran.. tak pe, mana tau lepas ni dia masuk jalan2 cari makan pulak..

whitecappuccino said...

org meniaga kita pn nk meniaga jg tapi kita wat gitu gitu je..

Lelaki said...

mmg begitu ragam org baru mula kan satu2 perniagaan....


faham...

Aimacomel said...

Nampak je cm hal kecil tapi tu lah yg akan terkesan kat hati pelanggan.. Be prepared

Puteri Iqa Izyan said...

dieorg sepatutnye sediakan semua jenis makanan ada bila baru bukak ni. baru lah boleh promosi kat org. gittew~

Anonymous said...

Kedai tu hobi jer kot..teringat juga awal karier Dezee dulu.Jaga kedai kasut sorang..duit nk guna harian rm50 sekeping je. alahaiiiii..

Ayue Rejaluddin said...

Patutnya diorang baru start kena plan betul2..
Nanti orang serik pulak nak datang makan kat situ lagi...